Brun saus-transformasjon: Heving av klassisk oppskrift for grillmat

BBQ saus, brun saus

Oversikt

Hvordan lage tradisjonell brun saus og hvordan gjøre den enda mer egnet for grillmat? Hvilket kjøtt passer godt med brun saus, og hvordan servere den?

I nordisk tradisjon er brun saus en mye brukt brun saus som er mye brukt i Norge og Sverige. Det er velkjent at denne sausen passer eksepsjonelt godt til kjøttboller. I fortiden i de nordiske regionene var visse krydder relativt sjeldne, så nordisk matlaging stolte ikke i stor grad på krydder og urter for smak som franske eller italienske kjøkken. I stedet brukte nordisk matlaging enkle ingredienser for å lage rike og hjertevarmende hjemmelagde retter, og sauser av denne typen ga også varme under det kalde klimaet.

Jeg er sikker på at brun saus er kjent for deg, men har du noen gang vurdert å bruke denne sausen til grill? Det viser seg at dette er fullt mulig! Og, med noen mindre justeringer, kan vi gjøre brun saus mer egnet for grilling.

I den følgende artikkelen vil jeg detaljere trinnene for å lage den tradisjonelle brun sausen og dele hvordan du kan tilpasse den for å lage en deilig saus spesielt for grill. I tillegg vil jeg gi forslag til paring og bruk av denne sausen, samt tips for oppbevaring. La oss utforske hvordan vi kan integrere denne smakfulle sausen i din grill-opplevelse!

Tradisjonell norsk brun saus oppskrift

Ingredienser

  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 1 liter melk
  • 60 ml karamellisert sukker sirup/melasse
  • 1/4 ts malt kanel
  • Salt og svart pepper etter smak

Instruksjoner

1, Sett en kjele over middels-lav varme, tilsett smør og la det smelte. Vær forsiktig så du ikke overoppheter eller koker smøret for å unngå at det brenner seg.

2, Tilsett gradvis hvetemelet mens du rører kontinuerlig for å lage en jevn pasta. Sørg for at melet jevnt strøs over smøret og unngå å danne klumper mens du rører.

3, Fortsett å varme blandingen over middels-lav varme mens du rører konstant i omtrent 2-3 minutter for å koke bort den rå meltsmaken. Unngå at blandingen blir altfor gul eller brent.

4, Hell sakte i melken, tilsett den litt etter litt mens du konstant rører for å unngå klumper. Forsikre deg om at hver tilsetning av melk blir godt inkorporert for å unngå klumper og opprettholde en jevn tekstur.

5, Tilsett den karamelliserte sukkersirupen, malt kanel, en passende mengde salt og svart pepper etter smak. Bland godt for å jevnt fordele krydderet. Juster gradvis krydderet for å tilpasse smaken etter din preferanse.

6, Kok sausen opp, reduser deretter varmen og la det småkoke i omtrent 5-10 minutter til sausen tykner. Når ønsket konsistens er oppnådd, fjern fra varmen. Unngå at sausen koker for mye for å unngå at den svir seg eller koker over.

Kombinasjonen av smør, mel og melk danner grunnlaget for den klassiske franske hvite sausen béchamel. Denne fantastiske sausen utstråler en rik meieriaroma, med en mild smak som ikke overvelder smaken av andre matvarer, noe som gjør den til en utmerket følgesvenn til grønnsaker og pasta. Dessuten fungerer den som en ideell base for mange andre sauser, slik at du kan tilsette flere urter og krydder for å skape deilige variasjoner.

For en rikere kjøttaktig smak i brun saus, kan en enkel endring forbedre opplevelsen. Du kan erstatte 1 liter melk med 500 ml melk og 500 ml kjøttbuljong, eller til og med 250 ml melk og 750 ml kjøttbuljong. Dette justeres etter smak, og gir en kraftigere smak.

Fargen på brun saus kommer fra den karamelliserte sukkersirupen som brukes. Denne sirupen lages ved å varme opp sukker og vann til den blir brun. Mens du kan lage denne karamellen hjemme, da den krever enkle ingredienser, er den ganske presis når det gjelder timing – hvis man ikke er forsiktig, kan sukkeret lett bli altfor karamellisert, og tilsetning av vann vil ikke gjenopprette det. Det anbefales å kjøpe denne sirupen i en matbutikk. Karamellisert sukkersirup er vanligvis mørk brun til svart, noe som bidrar til den dype brune fargen på sausen, sammen med en subtil sødme og lett bitterhet.

Kanel preges av sin varme, aromatiske og litt søte profil. Å tilsette det i brun saus gir en behagelig aroma og en antydning av subtil krydret smak. Imidlertid er kanel et kraftig krydder, så mengden må håndteres nøye. Hvis det brukes for mye, kan det overdøve sausens balanse.

Til slutt, smak til med en passende mengde salt og pepper for å skape en rik og avrundet smak.

De ovennevnte instruksjonene gir en oversikt over prosessen med å lage den tradisjonelle brun sausen. Nå skal vi utforske hvordan vi kan gjøre den enda mer egnet for grillgrilling.

Skapt for BBQ-glede: Forbedret Brunsausoppskrift

I motsetning til den tradisjonelle brunsausen, er sauser som brukes til grill ofte basert på tomater med elementer som paprika og eddik, og gir røykfull, søt og krydret smak.

Ingredienser for forbedret BBQ-brunsausoppskrift

  • 500 ml kraft (kylling eller storfekjøtt)
  • 250 ml tomatsaus
  • 60 ml tradisjonell norsk brunsaus (som nevnt i den forrige oppskriften)
  • 60 ml eplecidereddik
  • 2 ss mørk sirup
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ts røkt paprika/hvitløkspulver/løkpulver
  • Salt og svart pepper, etter smak

Instruksjoner

1, Bland kjøttbuljong, tomatsaus, tradisjonell norsk brunsaus, eplecidereddik og mørk sirup i en kjele over middels varme.

Dette trinnet danner grunnvæsken i sausen. Ved å blande disse ingrediensene mens de varmes opp, smelter de gradvis sammen med de andre ingrediensene etter hvert som temperaturen stiger. I løpet av oppvarmingstiden skaper de en harmonisk og raffinert smaksprofil.

2, Når det er blandet, tilsett soyasaus, røkt paprika, salt og svart pepper. Fortsett å røre for å blande alle krydder godt.

Både soyasaus og røkt paprika har kraftig smak, så vær forsiktig med mengden for å unngå overdreven saltighet eller at de overskygger andre smaker. Ved å ikke tilsette soyasaus og røkt paprika i begynnelsen, unngår du at de intense smakene overtar sausen for tidlig.

Du kan velge røkt hvitløkspulver, røkt søt paprika eller røkt løkpulver som røkt paprika. Generelt sett har røkt hvitløkspulver en sterkere smak sammenlignet med røkt søt paprika, mens aromaen til røkt søt paprika er sterkere enn løkpulver. Jeg er en tilhenger av intense smaker, så jeg pleier å velge røkt hvitløkspulver. Imidlertid, hvis du bare vil tilføre en røykaktig smak til sausen, velg røkt løkpulver. Røkt søt paprika gir en balanse, da den har en antydning til krydret og naturlig sødme.

3, Kok sausen opp, reduser deretter varmen og la den småkoke i 15-20 minutter til den tykner.

Rør ofte under koking og småkoking for å unngå at sausen fester seg til bunnen eller brenner seg.

Dette trinnet lar soyasausen som ble tilført i det andre trinnet, fullt inkorporeres i sausen. Det gjør det også mulig for den røkte paprikaen å trekke inn i sausen under høytemperaturprosessen, noe som gir den en mild, men merkbar røyksmak og tilfører kompleksitet til BBQ-brunsausen.

4, Når sausen har nådd ønsket tykkelse, fjern den fra varmen for å unngå at den blir overkokt. Hvis sausen blir for tykk, kan du tilsette en liten mengde kraft for å tynne den.

Merk at sausen vil fortsette å varmes opp etter at den er fjernet fra kilden, så det er viktig å fjerne den før den når ønsket tykkelse.

I denne forbedrede BBQ-versjonen av brunsausen, forsterker tilsetningen av kjøttbuljong smaken, tomatsausen gir en søt og syrlig smak, eplecidereddik gir friskhet for å balansere sødmen fra sirupen. Soyasaus gir en fermentert umami, sammen med en lett bønneaktig tone, som bidrar med flere lag til smaksprofilen. Og selvfølgelig er den røkte paprikaen prikken over i-en. Hvis du ikke er så glad i røyksmak, kan du droppe røkt paprika.

Å Pare og Nyt BBQ-sausen

Norsk stil BBQ brun saus brukes vanligvis til å krydre og belegge ulike grillingsingredienser som grillet kylling og svinekjøtt. Kylling og svinekjøtt har nøytrale smaker og fungerer som utmerkede bærere for ulike sauser som kompletterer dem godt. Siden disse kjøttsortene ikke har overveldende smaker, passer de godt sammen med mildere sauser for å oppnå en balanse mellom ingrediensene og krydderet.

På den annen side har både kylling og svinekjøtt møre kjøttstrukturer med begrenset kollagen, noe som gjør det enkelt for sausen å trenge inn i dem. Derfor er den mildt smakende brunsausen utvilsomt et flott valg for grilling av kylling og svinekjøtt.

Du kan påføre BBQ-saus på grillet kylling eller svinekjøtt mot slutten av tilberedningen eller etter at de er ferdige. Dette hjelper med å holde kjøttet saftig og forbedrer teksturen. Alternativt kan du servere den som en dippesaus, slik at gjestene kan dyppe etter deres individuelle smak og preferanser.

Men hva med andre kjøttslag? Tenk på hvordan bruken av brunsaus med storfekjøtt eller lam, som har sterke naturlige smaker, kan overmanne sausen. I tillegg, siden brunsausen har en noe søt profil, er den ikke den beste matchen for storfekjøtt eller lam.

Du lurer kanskje på fisk. Kan brunsaus parres med fisk? Personlig ville jeg ikke bruke brunsaus med grillet fisk. Sausens tykke tekstur kan lett overskygge den delikate teksturen til fiskekjøttet. Når en tett saus og skjør fisk kombineres, er det sannsynlig at du vil smake mer på sausen og mindre på fisken, noe som er en stor bortkastelse for fisken. Selv om du tynner ut brunsausen med kraft, kan kanelsmaken fortsatt overskygge fiskenes naturlige sødme.

Imidlertid er alles preferanser forskjellige, og jeg ser frem til å høre andre perspektiver.

Hvordan lagre BBQ-saus

Hvordan lagre BBQ-saus for neste bruk?

Ideelt sett er det best å konsumere fersk laget BBQ-saus samme dag. Men hvis du har laget for mye, ikke bekymre deg, sauser er generelt enkle å oppbevare.

Først, velg en varmebestandig, lufttett beholder, og steriliser den ved å koke den i varmt vann i kort tid.

Varm opp ubrukt BBQ-saus på nytt før du lagrer den. Hvis sausen har blitt brukt, er det best å ikke lagre den, da bakterier eller andre forurensninger kan ha kommet inn i sausen under servering. Etter oppvarming, overfør sausen til den steriliserte beholderen og forsegl den tett for å forhindre at luft kommer inn.

La sausen avkjøles til romtemperatur før du plasserer den i kjøleskapets kjølte rom. Kjøling forlenger betydelig holdbarheten til BBQ Brown saus. Generelt kan BBQ Brown saus oppbevares i kjøleskapet i omtrent 1 til 2 uker.

Når du bruker sausen igjen, sørg for å bruke en ren skje eller redskap for å forhindre bakterieforurensning.

Hvordan forlenge lagringstiden for BBQ-saus?

Hvis du ønsker å forlenge lagringstiden, kan du vurdere å dele sausen opp i mindre porsjoner og fryse dem. Mens de er frosne, kan vanligvis kvaliteten og smaken på sausen opprettholdes i flere måneder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Takk for at du leste 👋

Jeg håper du liker innholdet.

Vil du vite om våre nyeste oppskrifter på BBQ-saus og krydderblandinger eller de nye produktene? Abonner nå!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Skriv inn din e-postadresse og motta varsler om vårt nyhetsbrev.
Ved å klikke på "abonner", samtykker du i å motta nyhetsbrev fra oss når nye blogginnlegg blir publisert.

Vi bruker nødvendige informasjonskapsler for å få nettstedet vårt til å fungere. Med ditt samtykke kan vi også bruke ikke-nødvendige informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, tilpasse innhold, tilpasse annonser og analysere nettrafikk. Av disse grunnene kan vi dele bruksdata for nettstedet ditt med våre reklame- og analysepartnere. Ved å klikke “Aksepter” samtykker du til å lagre på enheten din alle teknologiene som er beskrevet i vår informasjonskapselpolicy.